Instalarea driverelor pentru placa de retea

    Pentru inceput, este indicat sa instalam driverele pentru placa de retea respectiva. Pornim calculatorul si intram in Windows 95. Daca respectivul periferic este Plug and Play, sistemul de operare ar trebui sa il detecteze automat. In caz ca nu este, urmam calea Start - Settings - Control Panel- Install New Hardware. Bifam optiunea "Don't detect. I will select it from a list". Apasam butonul "Next". Selectam optiunea "Network Adapter", dupa care selectam placa de retea dorita. De asemenea, acelasi lucru l-am fi putut realiza afisand proprietatile icon-ului "Network Neighborhood" de pe Desktop, apoi de la tag-ul "Adapters", selectand optiunea "Add". In cazul in care detinem driverele pentru Windows 95, venite o data cu respectiva placa de retea, selectam optiunea "Have Disk" (asta in momentul in care trebuie sa selectam placa de retea din cele existente), avand grija sa specificam calea completa catre discheta.

Instalarea protocoalelor

    A sosit momentul sa instalam si implementarile Microsoft ale diverselor protocoale prin intermediul carora doriti sa se realizeze comunicarea intre calculatoare. Selectam Start - Settings - Control Panel - Network, iar de aici tag-ul "Protocols", dupa care optiunea "Add". De aici vom selecta "Microsoft NetBEUI" (simbolizand NetBIOS Extended User Interface), protocolul de retea ce practic ne permite sa cream si sa partajam (termenul folosit este "share") diversele resurse. Bineinteles ca puteti adauga si alte protocoale, precum IPX,TCP/IP etc.

Setarea accesului pe calculator

    In fereastra Network (din Control Panel) selectam File Print and Sharing. De aici setam cele doua optiuni posibile, si anume daca dorim sa permitem accesul altora la fisierele si la imprimanta de pe calculatorul personal.
 

Identificarea

    Selectam tag-ul Identification din fereastra Network (din Control Panel), iar acolo definim numele calculatorului, workgroup-ul (practic domeniul de care apartinem, grupul in care lucram), eventual adaugam si o descriere pentru calculatorul nostru. Este destul de important, ba chiar vital sa avem acelasi workgroup cu toti cei care dorim sa impartasim resursele prin intermediul retelei. Deci vom stabili de comun acord un nume pentru workgroup si-l vom pastra pentru toate calculatoarele din reteaua respectiva.

Definirea si folosirea resurselor

    Aveti dificultati in legatura cu definirea unei resurse ce trebuie partajata cu celelalte calculatoare? Dati drumul la Windows Explorer (sper ca reusiti sa il gasiti), selectati cu mouse-ul directorul dorit, apoi apasati butonul din dreapta (in cazul in care detineti o tastatura Windows 95, puteti folosi butonul aferent), selectand "Properties". Activati tag-ul "Sharing". Bifati optiunea "Share as", specificand si un nume pentru resursa respectiva. Aveti 3 moduri pentru a seta accesul la respectiva resursa:

Cat despre modul de a "vedea" o resursa facuta publica de alt calculator, selectati prin dublu clic icon-ul "Network Neighborhood", apoi "Entire Network". In acest moment va vor fi afisate toate calculatoarele din reteaua locala care fac publice resurse. Dupa ce veti selecta unul dintre ele, va vor aparea toate resursele pe care acestea le fac publice. Tot de aici aveti posibilitatea sa "mapati" un drive local ca reprezentand o astfel de resursa. Pentru aceasta selectati butonul destul de sugestiv intitulat "Map network drive". Puteti, de asemenea, specifica optiunea ca resursa respectiva sa fie remapata dupa fiecare rebootare.
Acestia ar fi pe scurt toti pasii prin care ar trebui sa treceti pentru a realiza o retea Peer to Peer (toate calculatoarele au acelasi rang, nu exista conceptul client/server) bazata pe Windows 95.
 
     CLICK HERE TO BACK