Echipamente de retea

Tipuri de retele
 

   Topologiile de retea au evoluat în timp astfel cã astãzi existã trei topologii rãspândite: magistralã (bus), inel (ring) si stea (star sau hub).
  Pentru conectare fizicã între calculatoare s-a folosit la început topologia de magistralã, la care pe segmentul de mediu fizic, cablul coaxial gros 10Base-5 (yellow cable), se puteau conecta printr-un dispozitiv numit transceiver (emitãtor/receptor) pânã la 29 de echipamente pe o lungime de maxim 500m. Metoda este greoaie, conectarea si pozitionarea cablului dificile si o astfel de realizare trebuie evitatã, acum fiind doar de interes istoric. Topologia de magistralã este folositã astãzi pentru legãturi rapide (100Mbps sau 1Gbps) între hub-uri si comutatoare (switch), pentru realizarea unui tronson principal de interconectare (backbone). Dacã însã este posibil, azi trebuie evitatã distribuirea echipamentelor active de retea. Topologia de magistralã s-a rãspândit la noi mai ales în varianta de realizare Ethernet cu cablu coaxial subtire (10Base-2), datoritã pretului redus, eliminãrii conectãrilor prin transceiver si usurintei de realizare a conectãrilor, cu mufe BNC si T.
  Topologia inel s-a rãspândit la noi mai putin, solutiile Token Ring promovate de IBM fiind putine. Azi topologia inel este motivatã doar pentru interconectãri rapide la distante mari ( 100Mbps/2km), cu fibrã de sticlã si protocol FDDI. Trebuie sã nu uitãm însã cã o conversie de protocol Ethernet/FDDI cere un anumit timp.
  Topologia stea s-a utilizat la retele Arcnet, unde conectãrile se fãceau la un hub, în stea, fiind posibile si legãturi între hub-uri. Realizãrile de acest gen sunt în general fiabile, dar lente. Solutiile LAN actuale se realizeazã cu arhitecturi hub si switching-hub si cu protocol Ethernet 10Base-T si 100Base-T. În aceste arhitecturi, toate echipamentele din clãdire vor fi conectate în stea, legãturile fiind fãcute la o singurã camerã, sau un loc central în clãdire unde se vor pune si elementele active (hub, switch, router, modem) din retea si foarte aproape serverele si statia de administrare. O astfel de abordare va face ca trecerea spre tehnologiile de comunicatie viitoare sã fie mai usoarã ( în spetã la ATM - modul de transfer asincron care lucreazã cu comutare de celule si nu de pachete).

Echipamente

  Echipamentele active de retea sunt cele care oferã functionalitate structurii cablate. Dacã avem o structurã standard, teoretic nu mai trebuie decât sã configurãm elementele active care vor fi montate în dulapul de conexiuni.
  Hub-urile oferã azi solutia cea mai la îndemânã, pentru retele mici. Hub-urile Ethernet 10Base-T oferã în general 12 iesiri RJ-45, dar sunt variante cu 24, 8 sau 5 iesiri. Prin aceste echipamente, cu functie de repetor multiport se realizeazã un singur domeniu de coliziune, pachetul Ethernet parcurgând tot acest domeniu. De obicei hub-urile firmelor seriose oferã si un port suplimentar, fatã de cele 12 standard, port pentru legare pe tronsonul de bazã (uplink), sau pentru legare în cascadã. În general aceastã interfatã poate fi cu mufe BNC (pentru 10Base-2,coax), RJ-45 (10Base-T, UTP) sau ST( FOIRL, fibrã). Hub-urile moderne oferã portul suplimentar la vitezã mare RJ-45(100Base-TX, cablu torsadat) sau ST (100Base-FX, fibrã). În acest caz la acest port poate fi conectat legãtura la server, la un hub rapid (100Mbps) la nivelul ierarhic superior sau la un comutator (switch)
  O solutie mai bunã este oferitã de hub-urile stivuibile, care oferã în plus posibilitatea de a realiza stive de pânã la 6 astfel de echipamente, interconectate printr-o magistralã rapidã, realizatã prin cabluri cu legãturi paralele ce se efectueazã pe partea din spate a acestor echipamente. Obtinem astfel o cale de dezvoltare ulterioarã pânã la 144 de porturi 10Base-T. Rãmânem însã cu un singur domeniu de coliziune.
  Unele modele de hub-uri oferã 12 porturi de iesire, un port uplink si un sertar în care se poate pune un modul de administrare sau un modul cu alte 12 porturi. Atunci când reteaua are mai mult de 12 noduri, se pune deja problema administrãrii prin software specializat care permite urmãrirea traficului, statistici de erori sau izolarea portului defect. Protocolul utilizat se numeste SNMP si se realizeazã functii de urmãrire de la distantã RMON sau în viitor RMON 2 prin agenti inteligenti de administrare. Dacã reteaua va creste în viitor, este recomandatã utilizarea de hub-uri inteligente, cu management. Un modul de management permite administrarea întregii stive, deci putem avea 132 porturi administrabile în stivã.
  Datoritã cresterii rapide a puterii procesoarelor ce apar, a volumului de date de prelucrat si de transferat între echipamente, legãturile 10Base-T sunt în curs de disparitie. Azi sunt de preferat hub-uri Fast Ethernet care permit transferuri de 100Mbps la fiecare port si recunosc automat dacã interfata (NIC) din echipamentul conectat este de 10Base-T sau 100Base-T. Distanta de maxim 100m de la hub la echipament este valabilã, structura cablatã de categorie 5 nu trebuie schimbatã. Performantele oferite de calculatoarele Pentium, cu cartele de retea pentru bus PCI justificã deja comunicarea prin legãturi 100Base-T. Ca sã nu mai vorbim de calculatoarele mai performante, statii de lucru sau servere.
  Revenind la hub-uri Fast Ethernet, acestea au si ele în general 12 porturi 100Base-T si un port uplink, dar sunt si modele cu alt numãr de porturi. Hub-urile simple sunt tot cu rol de repetor multiport, permit conectarea unui echipament de la maxim 100m, deci distanta maximã între echipamente rãmâne 200m si avem un singur domeniu de coliziune. Similar cu Hub-urile 10Base-T avem si aici modele stivuibile si administrabile.
  Comutatoarele (switch) asigurã comutarea pachetelor de la sursã la destinatie si aratã ca un hub. Pachetul însã nu strãbate toate segmentele ci se face comutare direct pe segmentul pe care se aflã sistemul destinatie. Circuite speciale asigurã comutarea rapidã la viteza mediului (10Mbps sau 100Mbps) si celelalte segmente conectate, neimplicate în transfer, nu sunt afectate. Comutatoarele au de obicei 6 porturi, la care ne putem conecta cu UTP sau fibrã. Putem utiliza comutatoare ca tronson de bazã si sã ne conectãm pe iesiri cu portul uplink de la hub-uri, si putem accelera astfel transferurile în retea.  .
  Echipamentele bridge sau punte aratã ca repetoarele, se conecteazã ca repetoarele, dar oferã facilitãti suplimentare. Un bridge permite extinderea retelei peste limitele permise pentru un LAN (ca distantã si numãr de statii). Utilizarea echipamentelor bridge permite gruparea utilizatorilor prin filtrarea pachetelor transmise. Spre exteriorul unui LAN se vor transmite doar pachetele care au adrese în exterior, în alt LAN. Se îmbunãtãteste si fiabilitatea retelei, perturbatiile dintr-o parte neputând trece de bridge, astfel cã încãrcarea segmentelor se reduce. Existã echipamente bridge pentru interconectarea de segmente cu acelasi mediu fizic sau realizate cu medii diferite (UTP, fibrã). Un bridge este de fapt un calculator rapid, independent, cu memorie si cel putin douã porturi de retea. Un bridge lucreazã independent de protocolul soft, lucrând la subnivel MAC, deci suportã protocoale diferite TCP/IP, IPX/SPX, DECnet etc. Lucrând cu echipamente bridge putem face interconexiuni multiple între LAN-uri, deci putem avea mai multe cãi de la sursã la destinatie, calea fiind aleasã cu un anumit protocol (de obicei Spanning Tree, dar trebuie avut grijã ca toate aceste echipamente sã lucreze cu acelasi protocol). Nu trebuie însã sã avem mai mult de 7 echipamente bridge, între oricare douã statii conectate în retea. Astãzi se utilizeazã mai ales echipamente bridge multiport (switch) sau echipamente ruter.
  Cu ajutotul unui router devine posibilã interconectarea de retele realizate cu medii, în topologii si cu protocoale diferite. Ruterele sunt elementele principale de structurare a retelelor moderne. Ruterele nu sunt transparente în ceea ce priveste protocolul ci trebuie astfel alese si configurate ca sã poatã lucra cu protocoalele utilizate în LAN-urile interconectate. Dacã nu existã facilitãti pentru un anumit protocol, acesta trebuie convertit la un protocol recunoscut pentru a putea fi rutat. Adresele de retea sunt analizate de ruter care ia decizia privind calea de rutare pe baza tabelelor de rutare. Ruterele mentin aceste tabele actualizate si comunicã între ele printr-un protocol cum este OSPF (Open Shortest Path First). Ruterele adapteazã si lungimea pachetului la lungimea admisã de mediu (de exemplu la rutare între Ethernet si X.25). Ruterele sunt echipamente complexe si utilizarea lor necesitã cunostinte de sisteme de operare distribuite, retele si protocoale. Utilizarea lor este necesarã pentru realizarea unor retele WAN distribuite geografic.
 
 

  CLICK HERE TO  BACK